HPV (Genital Siğil) Tedavisi
Genital bölgede görülen ve insan papilloma virusa (HPV) bağlı olarak ortaya çıkan cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. 15-49 yaş arasındaki kişilerin %1-2’sinde görülmekle beraber daha sık olduğu düşünülmektedir. HPV’nin 100’den fazla tipi vardır ve bunların her tipim genital siğile neden olmamaktadır. Hastalığın kuluçka dönemi haftalar veya yıllar sürebilmektedir.
Kadın ve erkek genital bölgelerine yerleşen, sıcak ve nemli alanlar olması nedeniyle, anüs çevresinde ve kadınlarda genital bölgede küçük dudaklarda daha sık görülen, küçük, deri renginde, kırmızı veya kahverengi bir kabarıklık olarak başlar. Fazla nemli bir bölgedeyse beyazımsı da görünebilir. Giderek büyür ve üzeri karnıbahar gibi bir görünüm alır.
Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır ancak, bulaşma hemen hemen daima deri temasıyla olduğu için, tam bir cinsel ilişki olmadan da bulaşabilir. Genital bölge veya makat çevresinde ekzema, uzun süreli vajinal akıntı gibi veyab deri bütünlüğünü bozan herhangi bir şey varlığında hastalık daha da kolay bulaşmaktadır.
Genital siğil tanısı genellikle doktorlar tarafından klinik muayene ile koyulur. Bazen ayırıcı tanı için deriden biyopsi alınması gerekebilir.
Tedavi sonrası bazı siğiller kaybolurken yakın bölgelerde yeni siğiller çıkabilir ve bu nedenle takip ve periyodik gereklidir. Tam tedavi sonrasında bile genital siğillerin tekrarlama olasılığı malesef vardır. Kadınlarda rahim ağzı kanseri riski nedeniyle mutlaka düzenli olarak “smear” yapılmalıdır.
Kadınlarda Genital siğil varlığında ayrıca dikkatli olunmalıdır; ilerde rahim ağzı kanserine de neden olabilme ihtimali bulunduğundan tedavisiz kalmamalıdır.
Genital siğilin bir çok tedavi seçeneği mevcuttur ve kliniğimizde hepsi uygulanabilmektedir.
Kriyoterapi, elektrokoter, radyofrekans, plazmapen, imikimod (aldara, imidara), verrütol, lazer ve cerrahi gibi tedavi seçenekleri siğillerinizden kısa sürede hızlıca kurtulabilirsiniz.